學位英語考試閱讀考前沖刺:細節題的做題方法(第三期)
一眨眼學位英語即將開考!(我的內心是拒絕的)然而,自己選擇的路,跪著也要走完……在考前更后十天里,趙老師將為大家每天講解語法/閱讀沖刺答題技巧,并附有老師每日語音教學(關注微信即可聽講),想拿高分的考生們快來跟隨老師一起沖刺吧!
今日話題:閱讀理解細節題的答題技巧,快來關注趙文通老師微信跟隨老師一起邊聽邊學吧!>>>

微信號:xueweiyingyukaoshi
微信名稱:學位英語趙文通老師
閱讀理解細節題的做題方法>>>
細節題的做題方法我們稱之為還原定位法,即把試題準確地在原文中進行定位,找到答案所在的句子。這種方法的運用有三個步驟:(還原定位法)
① 先看試題,后讀原文。
這樣做既節省了時間,又提高了做題的效率和準確度。
② 對試題在原文中的位置進行模糊定位。
因為試題的出題順序和文章的敘述順序存在高度的一致性。
③ 對試題在原文中的位置進行準確定位。
對試題在原文中的位置進行準確定位的前提是抓住試題中的標志詞和關鍵詞。
標志詞>>>
標志詞
l 專有名詞,是指表示人名、地名和組織機構等的名詞,這樣的名詞在文章中一般都要大寫;
l 表示時間或年代的詞;
l 專業詞匯,這樣的詞匯一般都是比較難懂,一般是我們不認識的詞匯。
關鍵詞>>>
指表達試題內容的中心詞,一般是試題中的名詞和名詞詞組。
練習題>>>
例1
A study was done with 30 three-year-old children and their parents. Half of the children participated in the experimental study; the other half acted as the control group. In the experimental group, the parents were given a two-hour training session in which they were taught to ask open-ended questions rather than yes-or-no questions. For example, the parent should ask, “What is the doggie doing?” rather than “Is the doggie running away?” The parents in the experimental group were also instructed in how to help children find answers, how to suggest alternative possibilities and how to praise correct answers.
Question:
The difference between the control group and the experimental group was __________.
A. the training that parents received
B. the age of the children
C. tile books that were read
D. the number of the children
【答案】A。根據試題中的關鍵詞control group and the experimental group,找到文章中與本題相關的句子。仔細閱讀后可知,學生們被分為兩組:實驗組和對照組,實驗組中父母要受到兩個小時的培訓。所以兩組的區別就在于其父母接受的培訓不同。因此選項A是正確答案。
例2
If you look at children, you'll see great difference between what we call "bright" children and "not-bright" children. They are actually two different kinds of people, not just the same kind with different amount of intelligence. For example, the bright child really wants to find out about life,─ he tries to get in touch with everything around him. But, the unintelligent child keeps more to himself and his own dream-world; he seems to have a wall between him and life in general.
Question:
Bright children and not-bright children___________.
A. are two different types of children
B. are different mainly in their degree of cleverness
C. have difference only in their way of thinking
D. have different knowledge about the world
【答案】A。根據試題中的關鍵詞Bright children and not-bright children確定試題在文章的位置,以及與本題相關的句子。仔細閱讀后可知,聰明孩子和不太聰明的孩子實際上是兩類不同的人,而并不是聰明程度不同的同一類人。故A與原文表述一致,B與原文相反。正確答案中的type是原文中的單詞kind的改寫。
例3
When we talk about intelligence, we do not mean the ability to get good scores on certain kinds of tests or even the ability to do well in school. By intelligence we mean a way of living and behaving, especially in a new or upsetting situation. If we want to test intelligence, we need to find out how a person acts instead of how much he knows what to do.
Question:
According to this passage, intelligence is_____.
A. the ability to study well
B. the ability to do well in school
C. the ability to deal with life
D. the ability to get high scores on some tests
【答案】C。根據試題中的關鍵詞intelligence,找到文章中和本題對應的句子,是在本段的第一句話和第二句話。通過對這兩句話的歸納總結,選項C為正確答案。
(提示:例句的參考答案和解析隱藏在老師的語音中等你來發現哦!)




